ככל שההורים מזדקנים נוצר צורך לחשוב מחדש על אפשרויות הדיור שלהם. עבורם זה רילוקיישן משמעותי ופרידה מהבית ומרכוש שהם צברו לאורך שנים… האם אתם באמת ערוכים להתעסק עם מיון ופינוי של ציוד ורכוש רב?
רילוקיישן בתוך ישראל? כן!
משמעות המילה רילוקיישן באנגלית היא פשוט 'לשנות מיקום'. זה לא מחייב שהאדם יעבור מדינה. כך או כך, מדובר בתהליך שנראה כך:
- מחליטים לאן עוברים
- מפנים את הבית הנוכחי ולוקחים רק את מה שרוצים/צריכים
- עוברים למיקום החדש ומסדרים את מה שלקחנו איתנו במקום
- מסתגלים לחיים במיקום החדש
לצעירים שבינינו זאת הרפתקה. אבל מה קורה לאדם בגיל השלישי שנאלץ לעבור מקום בגלל אילוצים של גיל ובריאות או, לא עלינו, בדידות? וכעת, בנוסף על כל זה, נאלץ להיפרד מרכושו…
מדובר על תהליך לא פשוט – גם עבורכם.
הנה הטיפים שלי:
אל תשליכני לעת זקנה
התחושה שמתעוררת כשעולה הצורך בהעברת ההורה למיקום חדש, גם כשזה נעשה מבחירתו החופשית, יכולה להיות קשה. אחרי הכל גם לנו, דור הבנים ודור הנכדים, יש תהליך של פרידה מבית שמכיל זיכרונות ילדות.
איך מתגברים על ההרגשה? עם הרבה סבלנות וסובלנות.
צריך להתייחס בכבוד לרכוש ולחפצים שכעת יש למיין ולפנות. אם חשבתם לרגע שמדובר בתהליך פשוט כמו "נזרוק את הכל לארגזים ונעבור" או "נזרוק את הכל ונקנה דברים חדשים לפי הצורך" אז תנו לי להאיר את עיניכם:
בית ההורים מכיל אלפי פריטים, חלקם חיוניים וחשובים (כמו ניירת משפטית) או בעלי חשיבות אישית מעל ומעבר למה שאפשר לדמיין. חלקם בעלי ערך כספי רב או כאלה שבלתי אפשר למצוא להם תחליף.
טיפ: חכו רגע לפני שאתם זורקים את הכל.
תעשו מיון יסודי, עדיף ביחד עם ההורה. אל תהיו קלים על ההדק. סבלנות ואורך רוח יחסכו עוגמת נפש רבה.
"30 קרטונים וסיימנו"
ממש לא. בית של הורים הוא בית שזקוק למאה קרטונים ויותר. חלקם ילכו לבית החדש, חלקם יחולקו בין בני המשפחה, חלקם ילכו לתרומות וחלקם ילכו בדיוק כפי שהם לאשפה (יותר קל לפנות אשפה בדרך הזאת).
ועדיין לא דיברנו על הרהיטים, מוצרי חשמל, תמונות וחפצי נוי גדולים, שטיחים, מזרנים לאירוח המשפחה המורחבת, שמיכות חורף, מצעים ומגבות – כן, מדובר בבית שחיה בו משפחה שהלכה והתרחבה וההורים שמרו דברים כדי שיהיה גם לנכדים וטיפלו ברכוש הזה באהבה גם כשהוא הלך והתפורר, כדי שלא ייחסר כלום.
טיפ: תפנו את הזמן הנדרש.
מיון ואריזה של בית ההורים הוא פרויקט שלוקח זמן. כמה זמן? תלוי בכמה אנשים באים לעזור ועד כמה הם יעילים. הצוות שלי יכול לעשות את זה ביום אחד. אנשים שזה לא המקצוע שלהם יצטרכו בממוצע לפחות שבוע.
"אוי, לא לקחתי את זה בחשבון…"
אמנם המיון והאריזה הם החלק הגדול של הפרויקט, אבל האם לא שכחנו משהו חשוב?
כן, בהחלט: מה עם ההורה?? מה הוא עושה בזמן שאתם מטפלים בכל הרכוש? איפה היא או הוא גרים? הרי לא נוכל לפרק בית שלם בעוד ההורה גר בו.
אם כן, מדובר על פרויקט של שני שלבים – אבל איך נחליט מה לקחת עם ההורה מבעוד מועד? מה להעביר ומה לא?
המקרה הפשוט, במידה וההורה צלול ומסוגל לטפל בעצמו:
- מתחילים מראש עם מיון של כל הבית, כשההורה עצמו מחליט מה חשוב ומה לא, מה חיוני ומה לא.
- אורזים תיק עם הדברים החשובים והחיוניים ביותר, לוקחים את הריהוט הנחוץ (אם צריך) ו… עוברים, בידיעה שתוך כמה ימים יתר הציוד יגיע.
- ההובלה תהיה בשני שלבים, במידה וצריך מזמינים בנגלה השנייה פינוי מרוכז למקום איסוף אשפה (בהחלט אי אפשר לפנות ריהוט ישן לרחוב!).
המקרה הקשה, במידה וההורה לא צלול או לא מסוגל לטפל בעצמו:
- מוצאים מראש מישהו שיטפל בהורה כך שלא ייגרם לו צער לראות את ביתו בבלגן. מעבירים את ההורה לביתו החדש ומוודאים שהוא מרגיש בנוח.
- עושים מיון יסודי של כל הרכוש ומחליטים מה לשמור, מה לתרום או למכור, מה לזרוק.
- מסדרים את הבית בהתאם לכך, מסמנים למובילים מה הולך לאן. אם צריך גם פינוי אשפה, יש לוודא שהציוד לאשפה לא מתבלבל עם הדברים לשמירה – אנשי המקצוע מאוד זריזים ואם לא הפרדתם את הכל בבירור הם עלולים לטעות.
הטיפ החשוב מכולם:
תנו לצוות שלי לעשות את העבודה עבורכם. רילוקיישן להורה מבוגר זה לא פיקניק – מדובר על עבודה פיזית משמעותית שמעורבבת עם רגשות רבים.
יש דברים שעדיף להפריד:
- אתם תטפלו בהורה ותמשיכו בחייכם
- ואנחנו נמיין, נארוז וגם נסדר מחדש את הבית
זה הסידור המועדף על הלקוחות שלנו וגם – תתפלאו לשמוע – על הוריהם. כי יש דברים שילדים לא צריכים לעשות.
רוצים לדעת עוד?